Lutych – Bastogne – Lutych: Tadej Pogačar, nebo Mathieu van der Poel?
Autor: HBO Max EMEA/Eurosport , e-mail: info@warnerbrosdiscovery.com Přidané: 19.04.2024

Monument Lutych – Bastogne – Lutych vysílá Eurosport 21. dubna od 12:30 hod. na programu Eurosport 1. Po jeho skončení navíc Eurosport 1 nabídne i závod žen. Téměř šest hodin světové cyklistiky!


Mathieu van der Poel a Tadej Pogačar jsou nejúspěšnější současní cyklisté v počtu triumfů na tzv. monumentech – stav je 6:5 a zároveň 3:3. Nizozemský cyklista má o jeden triumf na monumentech více, ale oba vyhráli tři z pěti monumentů a do kompletní sbírky jim dva chybějí. A v neděli si může polepšit především Mathieu van der Poel, Lutych – Bastogne – Lutych totiž ještě nevyhrál a může být jeho čtvrtým z pěti, to nedokázali ani např. Tom Boonen a Fabian Cancellara. Prvenství ve všech pěti monumentech mají na kontě pouze tři cyklisté v historii – Eddy Merckx, Roger de Vlaeminck a Rik van Looy, celkově nejvíce jich má Eddy Merckx – 19. Číslo zřejmě nepřekonatelné.

Všechny tři letošní dosavadní monumenty vyhráli cyklisté stáje Alpecin-Deceuninck. Na Milán – Sanremo byl nejlepší Jasper Philipsen, Okolo Flander a Paříž – Roubaix ovládl Mathieu van der Poel. Tadej Pogačar má na co odpovídat, LBL je jeho posledním závodem před startem na Giru d’Italia. V loňském roce se slovinský jezdec právě na LBL zranil, což ovlivnilo jeho přípravu na Tour de France. Letos má za sebou pouze 9 závodních dnů, ovšem šest vítězství. Byl nejlepší na Strade Bianche po 80 km dlouhém sólu, vyhrál čtyři etapy na Okolo Katalánska i celkovou klasifikaci. Z prvenství se na LBL loni i předloni radoval Remco Evenepoel, který se ovšem zranil na Okolo Baskicka a prvenství obhajovat nebude.

Závod měří 254,5 km a je posledním ze tří tzv. Ardenských klasik. Jezdí se ve valonské části Belgie, profil tratě je výrazně vrchařský. Nejznámějším kopcem je Côte de la Redoute, často jeden z rozhodujících prvků závodu, který měří necelé 2 km s průměrem stoupání 9,4 procent a nejprudším úsekem přes 20 procent. Také letos bude už více než třicet kilometrů před cílem. Posledním kopcem v itineráři přibližně 13 km před cílem je Côte de la Roche-aux-Faucons, 1 300 metrů dlouhá stěna s průměrem 11 procent. Bude se rozhodovat právě tam?


Pavla Brožková, PR, HBO Max EMEA, 18. 4. 2023

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/30813/lutych-bastogne-lutych-tadej-pogacar-nebo-mathieu-van-der-poel/