Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 01:22:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Co přináší přechod na satelitní televizi (nejen) u našich západních sousedů?

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 09.03.2024



Alternativou ke kabelové televizi je vždy satelitní televize. Pro německé televizní publikum je to zajištěné ze satelitů Astra, z orbitální pozice 19,2° východně. Velký výběr kanálů bez měsíčních poplatků je mnohým znám již jako výhoda. Avšak to zdaleka není všechno.


Od osmdesátých let minulého století jsou televizní stanice v německém jazyce nabízeny pro přímý příjem ze satelitu (DTH). Přitom je již stále největší předností, že je možné sledovat televizi bez měsíčních poplatků. Přímý satelitní příjem byl i v roce 2023 nejen opětovně nejoblíbenějším způsobem příjmu signálu (s podílem na trhu asi 45 %), tento systém vysílání nabízí i řadu výhod, jako např. rozmanitost jazyků.

Jen na družicích Astra 1, umístěných na orbitální pozici 19,2° východně je zastoupeno více nekódovaně vysílaných mezinárodních programů, než bylo kdykoliv nabízeno v německé televizní kabelové síti. K tomu lze dodat, že ani diváci nejsou omezeni na jednu satelitní pozici a v závislosti na zemi původu a jazykové oblasti mohou obvykle dodatečně přijímat ze satelitu vedle nejdůležitějších německých stanic i své místní programy.

V případě televizí v němčině satelity Astra 1 na orbitální pozici 19,2° východně mohou vždy mnoho nabídnout a výrazně více než poskytovatelé kabelových sítí. U televizních stanic satelit nadále patří k základnímu pokrytí signálem. Proto není překvapením, že diváci často mohou přijímat novou stanici pomocí tohoto šíření signálu už od první hodiny.

V nedávné minulosti to vůbec nebylo tak málo. Některé příklady tohoto je několik hudebních kanálů Deluxe, jako Deluxe Rock, dokumentární a tematické stanice, jako One Terra nebo Just Fishing (Právě rybolov). Také je možné na satelitu najít několik regionálních verzí velkých německých privátních stanic. Různost mezinárodních programů se přitom neomezuje na národní publikum té příslušné země.

Mezinárodní zpravodajské stanice jako CNN, BBC News, Sky News, CNBC a Bloomberg TV informují v krizových situacích, které se bohužel v poslední době vyskytují stále častěji, i přes hranice (států). Mimo jiné je možné najít i stanice z Francie, Nizozemska a dokonce z Alžírska, Číny a Kuby. Samozřejmě lze sledovat z družic Astra i placené nabídky jako Sky a HD+. Družice Astra 1 zajišťují signál nejen pro diváky, ale i pro posluchače.

Na orbitální pozici 19,2° východně jsou vysílány všechny rozhlasové programy německé veřejnoprávní instituce ARD a stanice Deutschlandfunk a také výběr privátních rádií v němčině, jako je Ego FM, Antenne Bayern a Rock Antenne. Na družicích Astra 1 se dále nachází široké spektrum francouzských stanic, rakouských rádií ORF a ještě mnohem více. Jen dvě stě padesát volně přijímatelných televizních a více než sto třicet rozhlasových programů z družic Astra 1 z orbitální pozice 19,2° východně, většina z toho je v němčině, jsou dobré důvody pro satelitní příjem.


Jaký typ satelitního zařízení?

Kdo se rozhodne pro satelitní řešení, nejprve musí zjistit, jaký typ satelitního zařízení má od léta 2024 nahradit stávající vynucenou kabelovou přípojku. To je dáno především místními podmínkami. K tomu patří mezi jiným velikost budovy a potřeby obyvatel. Velký význam má také to, v jakém rozsahu lze dále využít již existující zařízení na distribuci signálu. Nakonec jde o to, aby náklady za úpravu bylo možné udržet nízké.


Vlastní satelitní anténa na balkoně

Pokud je k dispozici balkón orientovaný na jižní stranu, nabízí se montáž vlastní satelitní paraboly. Avšak pevná montáž není povolena na mnoha pronajímaných objektech. Běžné satelitní antény na družice Astra 1 s maximálním průměrem 70 cm se však dají trvale instalovat i zcela bez vrtání. Tady se jednoduše jedná o to, aby na budově nebyly prováděny žádné stavební úpravy. Optimálně se hodí pro takové plány i ploché antény jako je řada Selfsat, které lze nenápadně připevnit na okno. Podle toho, kolik televizních přístrojů se bude souběžně využívat, musí se vybrat systém LNB.

S tzv. single LNB je napájen maximálně jeden televizní tuner. Avšak budeme-li sledovat televizi na několika místech současně nebo případně nahrávat souběžně se sledováním televize, doporučuje se, abychom zvolili větší variantu LNB nebo pro distribuci signálu v bytě alternativně zvážili jednokabelový příjem (Unicable). Kvůli (ne)náročnosti na instalaci se tento příjem dá lépe zvládnout, protože – jak název již napovídá – ve vnitřní části bytu je položen jen jeden kabel.

Satelitní příjem se jistě neobejde bez námahy, neboť před prvním využitím je třeba provést instalaci. Jestliže to však máme za sebou, můžeme být rádi, neboť ten, kdo se spokojí s německými veřejnoprávními programy ve vysokém rozlišení a bohatou nabídkou programů ve standardním rozlišení privátních stanic, se od července 2024 už nemusí obávat následných nákladů za příjem televize. Náklady na zařízení (instalaci) se liší podle materiálu a požadavků na instalaci. Faktem je: jednoduché zařízení na satelit Astra 1 je dostupné podle vybavení od 150 eur, cca za částku, která byla dosud vydána minimálně ročně za kabelovou přípojku.


Co je to paket HD+?

Kdo by chtěl dodatečně přijímat obsah (pořady) ještě ve vysokém rozlišení (HD) nebo dokonce ve velmi vysokém rozlišení (UHD či 4K), může to učinit i ze satelitu. Např. s paketem HD+, který je nabízen za 6 eur měsíčně. Obsahuje 26 privátních stanic ve vysokém rozlišení a další tři stanice ve velmi vysokém rozlišení. Co je pro mnohé důležité: anonymní televize je možná prostřednictvím karty HD+ ze specializované prodejny. U komfortní funkce HD+, kterou lze využít na televizních přístrojích firem Samsung, Panasonic, LG a dalších výrobců televizorů, nabízí služba navíc moderní komfortní funkce jako je nové spuštění pořadu. Díky aktualizaci televizní aplikace HD+ přichází funkce pauzy (time shift), zcela nová funkce, která dosud pro satelitní uživatele nebyla tak jednoduše dostupná bez lokální paměti (úložiště).

Je k dispozici také výrazně více informací o pořadech a možnost individuálních doporučení, a to za stejnou cenu jako s modulem CI+, a to prostě za 6 eur měsíčně nebo za 75 eur roční předplatné. I uživatel, který po testovací fázi už by nechtěl žádný aktivní produkt HD+, může dále využívat mnoho funkcí aplikace s omezeným rozsahem.

Platforma HD+ také umožňuje s HD+ ToGo i mobilní příjem. Tuto variantu si lze dodatečně objednat již od 20 eur ročně. HD+ ToGo je rovněž dobré i jako druhá obrazovka. Kdo nemá možnost využít satelitní televizi, tomu společnost SES Astra poskytuje i HD+ přes internetovou televizi IP. V současnosti to funguje s televizními přístroji firmy Panasonic.


Příležitost pro bytový sektor se satelitní televizí

Satelitní příjem nabízí i pro bytový sektor (bytová družstva) atraktivní možnost, jak v budoucnosti dále centrálně poskytovat pokrytí televizním signálem a proto udržet nízké náklady. Pro tento záměr přichází do úvahy domovní zařízení nebo dokonce zařízení (systémy), které mohou pokrýt signálem celé sídliště. Pronajímatel toto může provést různým způsobem. V mnoha domech je tak možná přeměna již využívané infrastruktury, a to nadále využít koaxiální kabely položené v domě a pomocí nich poskytovat programy bez měsíčních poplatků distribuované z centrální satelitní antény.

Většinou se jen musí upravit rozvodné systémy a zásuvky (přípojné krabice) v bytě. Moderní a tím i atraktivnější je však pro bytový sektor kompletní kompletní přestavba pro dobu gigabitových přenosových rychlostí. Optické sítě jsou tady ústředním tématem. Se širokopásmovým internetovým připojením můžeme nyní dostat do každého bytu i satelitní televizi; a to za zvládnutelné investiční náklady. Společnost SES Astra se přitom spoléhá na vnitřní domovní optický kabelový rozvod s otevřeným přístupem (Open Access) nebo hybridní řešení s optickými a koaxiálními kabely.

Tak se dají skvěle pokrýt signálem i mezinárodně obývané bytové jednotky. Optickým kabelem je možné do každého bytu souběžně přenášet signál až ze čtyř satelitních pozic, proto i nájemníci mluvící cizím jazykem mohou bezplatně přijímat místní stanice. Společnost SES Astra nabízí mnoho informací na internetové stránce wowi.astra.de, která byla instalovaná speciálně pro pronajímatele a bytový sektor. S tímto tématem a individuálním řešením je také možné se obrátit na satelitního provozovatele. Optický internet a satelitní televize by nakonec mohly u nájemníků a majitelů zabodovat díky budoucímu zajištění nejvyšších širokopásmových rezerv pro internet, telefonii, standard 8K, inteligentní ovládání budov a chytré bydlení (Smart Living).


Závěr k přechodu na satelitní televizi

Satelit nabízí širokou alternativu k využívané kabelové televizi, která je stále dražší. Poskytne služby těm, kteří nechtějí platit měsíční poplatky a nejraději sledují televizi anonymně. Dodatečné nabídky jako je HD+ umožňují rychlý přechod na televizi s vysokým rozlišením (HDTV) u německých privátních stanic. Pro bytový sektor moderní systémy spojené s optickou sítí a širokopásmovým připojením nabízí možnost, jak zatraktivnit své nemovitosti.

Výhody satelitu:
nejsou žádné měsíční poplatky (při příjmu německých televizní stanic ve standardním rozlišení), anonymní televize, velký výběr zahraničních televizních programů, možnost příjmu lineárních televizních programů ve standardu 4K.

Náklady:
Pořizovací náklady od 150 eur (při svépomocné instalaci), žádné další poplatky při příjmu (německých) programů ve standardním rozlišení.


Autor: Ricardo Petzold, Digitalfernsehen.de, 1. 3. 2024, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.02.2024 • Eutelsat Group potvrzuje ukončení provozu družice EUTELSAT 113 West A
11.01.2024 • Dlouho očekávané 75. ceny Emmy živě díky AMC na Spektrum Home
27.12.2023 • Hlavním leitmotivem největší mezinárodní přehlídky hudebních a tanečních pořadů na světě bude záznam ČT slavného Händelova oratoria Mesiáš
24.12.2023 • Tradiční relace NDR Info „Gruß an Bord/Pozdrav na palubu“ na KV, DAB+, na satelitu a na internetu oslaví sedmdesátku!
28.10.2023 • Satelit a kabelová televize zůstávají na prvním místě v Německu
14.09.2023 • Dva nové satelity společnosti Eutelsat připravené ke komerčnímu provozu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist