Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pondělí • 16.09.2024 - 21:49:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Starty satelitů v roce 2024: (část 1): Astra 1P, Eutelsat 36D, Türksat 6A

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.06.2024


Zlaté časy satelitního podnikání jsou dávno pryč. Pokles je patrný především u vysílání televizních a rozhlasových stanic pro koncové klienty. Vzhledem k tomu je pro provozovatele obtížné, aby mohli obnovit své stárnoucí satelitní flotily. I přesto bude v roce 2024 vyneseno několik družic.


Plně obsazené satelity, to bylo kdysi. V současnosti satelitní provozovatelé trvale ztrácejí své klienty kvůli výkonným optickým rozvodům a streamování. Příkladů toho je dost. Tak např. zahraniční poskytovatelé placené televize, kteří přešli na streamovací platformy. Totéž se týká i malých a nových televizních stanic, kteří by satelitní vysílání nedokázali ufinancovat. V Německu k nim patří m. j. několik bavorských lokálních stanic a různé FAST kanály (Free Ad-supported Streaming TV - bezplatná streamovací televize s podporou reklamy).

Dále došlo ke snížení podnikatelských aktivit v oblasti přenosu televizního signálu. Zahraniční zpravodajové a reportéři častěji využívají už jen chytré mobilní telefony, např. pro své živé vstupy ve velkých zpravodajských pořadech. Všichni jsme již někdy viděli silné kolísání kvality obrazu a stále opakující se výpadky signálu, které jsou s tím spojené. Dříve by bylo to např. u úspěšně zavedených televizních stanic nepřípustné. Toto předsevzetí se však stalo obětí úsporného myšlení. Satelitních provozovatelů by se také mohla dotknout nedostatečná poptávka po vysílacích kapacitách ve velmi vysokém rozlišení (UHD). Až na několik málo výjimek nyní najdeme pořady ve velmi vysokém rozlišení jen na streamovacích platformách, avšak ani tady nejsou v podobě lineárních televizních kanálů.


Nové družice

Pro rok 2024 bylo oznámeno devatenáct startů satelitů. Jen u sedmi je známé jejich budoucí umístění. Čtyři z nich připadají na segment geostacionární oběžné dráhy, který je nám přístupný (viditelný). Jenže by toho mohlo být více. Vždy je třeba počítat s nejedním překvapením. V tomto článku se jedná o vynesení družic Astra 1P a Astra 1Q, Eutelsat 36D a Türksat 6A. Které jsou aktuální alternativy satelitních programů k současným družicím Astra 1KR, 1L, 1M a 1N, umístěné na orbitální pozici 19,2° východně už ukázaly příslušné čtyři části článku na satCentrum.


Astra 1P a Astra 1Q

Pro nás nejdůležitější start roku 2024 družice Astra 1P je plánován na pondělí, dne 10. 6. 2024. Nově plánovaný satelit pro orbitální pozici 19,2° východně vynese do vesmíru nosná raketa Falcon 9 z mysu Canaveral. Uvedení do komerčního provozu družice se očekává od jara roku 2025. Asi počátkem roku 2025 bude ještě vynesena i družice Astra 1Q. Oba nové satelity mají nahradit čtyři stávající na orbitální pozici 19,2° východně.

Kolik transponderů budou mít obě nové družice Astra, dosud není známo. Dá se však očekávat, že transponderů bude méně, než je aktuálně dostupných na orbitální pozici 19,2° východně. Družice Astra 1KR, Astra 1L a Astra 1M, které byly vyneseny v letech 2006, 2007 a 2008 již překročily svoji plánovanou životnost - vždy patnácti let - až o tři roky. Jen družice Astra 1N, která byla vynesena v roce 2011, dosáhne plánovanou životnost teprve v roce 2026.


Eutelsat 36D

Družice Eutelsat 36D již byla vynesena a to dne 30. 3. 2024 nosnou raketou Falcon 9 z mysu Canaveral. Byla umístěna na orbitální pozici společně se satelity Eutelsat 36B a Eutelsat 36C. Tato pozice je pro nás natolik významná, protože z ní můžeme přijímat některé exotické programy. Družice Eutelsat 36D má disponovat sedmdesáti nebo sedmdesáti osmi transpondery v pásmu Ku.


Türksat 6A

Vypuštění nové družice Türksat 6A je plánováno již od 8. 7. do 15. 7. 2024, přitom také bude využita nosná raketa Falcon 9 na mysu Canaveral. Má posílit orbitální pozici 42° východně, kde se už nachází tři družice Türksat. Jaké úkoly satelit Türksat 6A převezme, je otázkou. Družice Türksat 3A, která byla vynesena v roce 2008 by sice mohla být potenciální kandidátem, která bude nahrazena. Avšak se nachází na orbitální pozici 42° východně vedle družice Türksat 4A, která je ve vesmíru deset let i satelitu Türksat 5B, který byl vynesen na oběžnou dráhu teprve na konci roku 2021. Na tomto satelitu jsou v provozu pouhé dva transpondery. Je docela možné, že satelity mají na palubě i vojenský náklad, o kterém ovšem není veřejnost informována.

Družice Türksat 6A má mít dvacet transponderů v pásmu Ku a další v pásmu Ka. Dále bude vybavena vysílacími kapacitami v pásmu Q, v rozsahu kmitočtů od 33 GHz do 50 GHz a v pásmu V, které se rozprostírá od 40 GHz do 75 GHz.


S využitím zdroje: text - Thomas Riegler, úprava - Felix Ritter, Digitalfernsehen.de, 8. 6. 2024, volně upraveno a doplněno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.07.2023 • Philips TV nyní nabízí k vybraným Ambilight TV soundbar zdarma
28.06.2023 • Satelit SES-18 v provozu pro pásmo C [ 1 ]
10.05.2023 • České Radiokomunikace zahajují druhou fázi testů 5G vysílání
02.03.2023 • Více satelitních kanálů přechází na kódování MPEG-4 a HEVC
17.06.2022 • Družice SES-17 v plném provozu
29.04.2022 • 10 let od ukončení analogového vysílání: satelitní příjem žádanější než kdy jindy

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist