Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 18.10.2024 - 05:41:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Starty satelitů v roce 2024: (část 2): Paksat MM1, Omansat 1, G-Sat

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 18.06.2024


Zlaté časy satelitního podnikání jsou dávno pryč. Pokles je patrný především u vysílání televizních a rozhlasových stanic pro koncové klienty. Vzhledem k tomu je pro provozovatele obtížné, aby mohli obnovit své stárnoucí satelitní flotily. I přesto bude v roce 2024 vyneseno několik družic.


Životnost satelitu činí asi 15 let. V principu je to, že družice se blíží ke konci životnosti, odůvodněné vyčerpáním přepravovaného paliva. Je potřebné, aby byla udržena na své pozici. Protože země nemá dokonalý tvar koule, geostacionární satelity mají tendenci, aby se pohybovaly zvolna, ale jistě východním směrem. Tím jsou třeba stále opakující se korekce oběžné dráhy. Poněvadž satelity obvykle jsou i na konci své životnosti technicky ještě v pořádku, snaží se je udržet v provozu, dokud je to jen nějak možné. Toho lze například dosáhnout tak, že se omezí korekce oběžné dráhy na nezbytně nutné. Také na evropské satelitní obloze najdeme dva extrémní příklady, jak se dá prodloužit doba provozu satelitu.

Družice Intelsat 901 umístěná na orbitální pozici 27,5° západně byla vynesena v roce 2001. Byla plánována pro provozní dobu třinácti let. V srpnu 2020 byl na ní napojen tzv. pohonný satelit s typovým označením MEV-1. Ten má jen pohonnou jednotku a žádný technický náklad (tranponder). Satelit MEV-1 byl podepřen manipulačním ramenem do pohonné jednotky družice Intelsat 901, takže mezi oběma bylo vytvořeno pevné spojení. Zásoba paliva satelitu MEV-1 by měla udržet družici Intelsat 901 v provozu alespoň do roku 2025. V dubnu roku 2021 byla družice Intelsat 10-02 na orbitální pozici 1° západně, vynesená v roce 2004, také vybavená dodatečnou pohonnou jednotkou, MEV-2. S ní bude satelit v provozu do roku 2026.


Nové družice

Pro rok 2024 bylo oznámeno devatenáct startů satelitů. Jen u sedmi je známé jejich budoucí umístění. Čtyři z nich připadají na segment geostacionární oběžné dráhy, který je nám přístupný (viditelný). Jenže by toho mohlo být více. Vždy je třeba počítat s nejedním překvapením. V první části tohoto článku byly probrány starty satelitů Astra 1P, Eutelsat 36D a Türksat 6A. V této části druhé článku se jedná o vynesení družic Paksat MM1, Omansat 1 a G-Sat. Které jsou již existující alternativy satelitů k současným družicím Astra 1KR, 1L, 1M a 1N, umístěné na orbitální pozici 19,2° východně, už ukázaly příslušné čtyři části článku na satCentrum..

Paksat MM1
Družice Paksat MM1 byla již úspěšně vynesena dne 30. 5. 2024 z čínského střediska pro vypuštění satelitů Xichang. Její služby mají být dostupné na konci srpna 2024. Byla umístěna na orbitální pozici 38,2° východně. Satelit bude disponovat dvaceti transpondery v pásmu Ku, třinácti transpondery v pásmu Ka a deseti transpondery v pásmu C. Minimálně transpondery v pásmu C družice Paksat MM1R by mělo být možné přijímat i v našich zeměpisných šířkách, alespoň pro DXery s vhodným vybavením.

Omansat 1
Zajímavým satelitem by mohl být Omansat 1. Z internetové stránky provozovatele lze zjistit, že satelit bude vynesen brzy v následujících měsících. Dále se dozvíme, že satelit by měl mít několik úzkých zón ozáření v pásmu Ka, které umožní vícenásobné využití kmitočtového spektra. O zóně ozáření jsou jen neurčité informace. Měla by být jen regionální. Ale existuje i možnost, aby byly pokryté signálem sousední země. Na druhé straně se uvádí, že družice Omansat 1 bude dostupná ve všech důležitých regionech pro Omán. Podle hrubé mapy zóny ozáření by satelit mohl pokrýt signálem i velkou část Evropy a Afriky. K plánované orbitální pozici internetová stránka pouze uvádí, že bude prvotřídní s dobrým příjmem v cílové oblasti. Může tím být myšlena oblast kolem orbitální pozice 26° východně? Podle samotného okruhu viditelnosti z geostacionární oběžné dráhy by to mohla být i jakákoliv jiná pozice do asi 50° východně.

Družice G-Sat
G-Sat jsou indické komunikační satelity. Většina družic G-Sat se nachází mimo náš východní okruh viditelnosti. Alespoň orbitální pozici 83° východně, kde tři družice G-Sat poskytují své služby, můžeme ve střední Evropě při optimálních topografických podmínkách právě ještě dosáhnout (přijímat). Tato orbitální pozice má být posílena družicí G-Sat 32, která bude vynesena na konci roku 2024. Satelit G-Sat 20 je sice plánován pro orbitální pozici 55° východně, na které jsou již dvě družice G-Sat, avšak by měl být využíván především pro datové služby. Vynesení satelitu G-Sat 20 je nyní plánováno na 30. 6. 2024 z mysu Canaveral nosnou raketou Falcon 9. Jde o družici pro pásmo Ka s osmdesáti úzkými zónami ozáření. I když dosud nejsou známé žádné zóny ozáření, je možné předpokládat, že ve střední Evropě nebude možné přijímat vysílání z družice G-Sat 20.

O čtyřech dalších satelitech G-Sat 22, G-Sat 23, G-Sat 7C a G-Sat 7R, které budou vyneseny od června 2024, není téměř nic známo. Poslední dva uvedené je však možné připisovat indickému námořnictvu. Tak je zřejmé, že družice G-Sat se už dávno nevyužívají jen pro televizní vysílání a civilní přenosy dat.


S využitím zdroje: Thomas Riegler a Felix Ritter, Digitalfernsehen.de, 15. 6. 2024, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.06.2024 • Starty satelitů v roce 2024: (část 1): Astra 1P, Eutelsat 36D, Türksat 6A
06.07.2023 • Philips TV nyní nabízí k vybraným Ambilight TV soundbar zdarma
28.06.2023 • Satelit SES-18 v provozu pro pásmo C [ 1 ]
10.05.2023 • České Radiokomunikace zahajují druhou fázi testů 5G vysílání
02.03.2023 • Více satelitních kanálů přechází na kódování MPEG-4 a HEVC
17.06.2022 • Družice SES-17 v plném provozu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist