Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 13.09.2024 - 03:06:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Počet uživatelů streamovacích služeb překročil 3 miliony, jejich sledováním tráví přes hodinu denně

  Autor: Atmedia/KNOWLIMITS , e-mail: info@know.cz Přidané: 14.08.2024


Trend popularity VoD služeb v České republice nadále roste, a to především u diváků ve věku 25–34 let. Oblibě se ovšem těší napříč všemi generacemi, jak potvrzují aktuální výsledky výzkumu atmedia index za první pololetí letošního roku, který pravidelně realizuje mediální zastupitelství Atmedia, jež na našem trhu obchodně zastupuje 25 měřených tematických TV stanic.


Podle aktuálních výsledků výzkumu atmedia index za první pololetí letošního roku využívá aktivně aspoň jednu streamovací službu již 47 % Čechů ve věku 15–69 let. V porovnání s druhým pololetím loňského roku je to o pět procentních bodů více. „Počet uživatelů streamovacích služeb typu Netflix, Voyo nebo Max za prvních šest měsíců letošního roku poměrně výrazně vzrostl – a to konkrétně o 300 tisíc na 3,1 milionu uživatelů,“ počítá Pavel Müller, Senior Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia.

Největší nárůst uživatelů si za první pololetí letošního roku připsala pětice dlouhodobě nejvyužívanějších streamovacích služeb na českém trhu – Netflix, Voyo, Disney+, Max a Prima+. „Některé z nich zvýšily svoji uživatelskou základnu i o 200 tisíc,“ upozorňuje Pavel Müller a zároveň dodává, že jiné streamovací služby naopak část diváků ztratily. Vůbec největší počet uživatelů má na českém trhu dlouhodobě Netflix, který sledují konkrétně dvě třetiny všech uživatelů streamovacích služeb.

Zbylé čtyři největší placené VoD služby využívá méně uživatelů, rozmezí se pohybuje od 17 % do 36 % všech uživatelů streamovacích služeb. „Zároveň je nutné podotknout, že uživatel neznamená platící zákazník. Část uživatelů má přístup k jednotlivým platformám prostřednictvím sdílených účtů,“ konstatuje Pavel Müller.


Uživatelé tráví s VoD službami přes hodinu denně

Rostoucí zájem o placené VoD služby se projevuje také tím, že se většina českých uživatelů nespokojí pouze s jednou streamovací službou – naopak využívají hned několik služeb najednou. Podle aktuálních výsledků výzkumu atmedia index za první pololetí letošního roku připadají na jednoho uživatele dvě služby. Obsah na těchto platformách sleduje téměř polovina uživatelů streamovacích služeb denně nebo téměř denně, další více než jedna třetina aspoň několikrát týdně. Aktivnějšími diváky jsou z tohoto pohledu ženy a také zástupci mladší generace – více než polovina uživatelů ve věku 25–34 let sleduje obsah na těchto platformách denně nebo téměř denně, hned v závěsu za nimi jsou uživatelé ve věku 35–44 let a zástupci generace Z, tedy uživatelé ve věku 15–24 let.

„Čeští uživatelé placených VoD služeb tráví jejich sledováním v průměru 1 hodinu a 6 minut denně, což je přibližně 8 hodin za jeden týden,“ prozrazuje Pavel Müller s tím, že vedle průměrného času tráveného sledováním placených VoD služeb nabízí výzkum atmedia index také hodnoty pro jednotlivé streamovací služby zvlášť – konkrétně pro pět nejvyužívanějších platforem na českém trhu. „Pro placené VoD služby není klíčové jen množství uživatelů, ale také doba, kterou věnují sledování obsahu. Z tohoto důvodu jsme na začátku letošního roku rozšířili výzkum atmedia index právě u toto oblast,“ vysvětluje Pavel Müller.


atmedia index

Výzkum pro mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia realizovala výzkumná společnost ResSOLUTION metodou CAWI. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 4 012 respondentů z Českého národního panelu (internetová populace ve věku 15–69 let). Dotazování probíhalo ve dvou vlnách za první a druhé čtvrtletí roku 2024 (5.–22. 4. 2024, 3.–23. 7. 2024). Společnost Atmedia představila atmedia index v polovině roku 2021. Televizním stanicím, mediálním agenturám a dalším zájemcům nabízí komplexní data, informace a vhled do dvou zkoumaných oblastí: (1) využívání placené a neplacené televize, (2) využívání placených videí na vyžádání (VoD).


Atmedia

Společnost Atmedia Czech s. r. o. je obchodní zastupitelství téměř 30 tematických televizních stanic, jež na českém trhu působí více než 15 let. Propojuje zadavatele TV reklamy s tematickými TV stanicemi, které obchodně zastupuje a prodává jejich reklamní prostor. Na našem trhu zastupuje lokální i většinu mezinárodních televizních stanic z televizních skupin, jako jsou AMC Networks, Warner Bros. Discovery, The Walt Disney Company, Antenna Group, Canal+ nebo slovenská JOJ. Jde jak o placené, tak volně šířené kanály. Důležitým posláním mediálního zastupitelství Atmedia je také podpora a rozvoj trhu tematických TV stanic u nás. Od roku 2021 pravidelně vydává atmedia index, jenž nabízí komplexní data, informace a vhled do dvou zkoumaných oblastí: (1) využívání placené a neplacené televize, (2) využívání placených služeb s videem na vyžádání (VoD).


Pavel Müller, Head of Research & Marketing, atmedia Czech
Michaela Němečková, PR consultant, Knowlimits, 14. 8. 2024






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.08.2024 • Telly vysílá kvalifikační zápasy českých týmů v evropských pohárech
03.08.2024 • V srpnu začínají evropské fotbalové ligy, Telly nabízí zkušební předplatné na měsíc zdarma
29.07.2024 • Odvetu Sparty s Shamrock Rovers v úterý odvysílá Nova Sport 1
25.07.2024 • Voyo strhne vaši pozornost: Sledujte oblíbené filmy, seriály i reality show
19.07.2024 • Voyo rozpletie Kauzu Kramný. Prichádza nová päťdielna dokumentárna séria o prípade, ktorý šokoval Česko aj Slovensko
18.07.2024 • Telly spouští letní kampaň, nabídne výrazné slevy i přenosy z Olympijských her

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist