Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 19.09.2024 - 18:04:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Zlatá Praha zahajuje sedmou dekádu v Obecním domě. Přinese na devět desítek očekávaných snímků včera

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 18.09.2024


Jednašedesátý ročník Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha nově přivítá secesní dominanta Prahy – Obecní dům. Diváci i návštěvníci se mohou těšit na přehlídku devíti desítek snímků o tanci, hudbě a divadle nebo na hvězdná jména. Vůbec poprvé pak festival doprovodí Zlatý parket. Přehlídka se koná od 25. do 28. září.


Soutěžní snímky bude možné sledovat jak v Obecním domě, tak i na festivalovém webu. Slavnostní předávání cen a závěrečný večer nabídne program ČT art.

„Festival Zlatá Praha vstupuje do své sedmé dekády a s tím představuje i nový prostor, ve kterém divákům uvede na plátně to nejlepší ze současné hudební, taneční a divadelní tvorby. Jeden z nejstarších festivalů v Evropě si vybudoval respektované jméno, díky čemuž je nejen pro filmové profesionály relevantní událostí, na které se chtějí prezentovat. Letos soutěží filmy z jednadvaceti zemí a do Prahy dorazí velké množství zástupců producentů, vysílatelů i televizí z celého světa. Přeji jim, ať se jim v Obecním domě, na Zlaté Praze a ve společnosti České televize líbí,“ říká generální ředitel ČT Jan Souček.

Středeční slavnostní zahájení se ponese ve znamení hned dvou premiér. Pod oběma snímky je podepsána produkce České televize. První z nich s názvem Krausberry Day vypráví impozantní příběh stejnojmenné bluesrockové kapely v režii Michala Rákosníka. Druhý, tentokrát taneční dokument nechá diváky vstoupit do světa tance. Režisér snímku Mluvit tancem Martin Kubala se v něm snaží rozkrýt smysl a podstatu tohoto nejstaršího umění. A to v koprodukci s Národním divadlem.

Druhý festivalový den se ponese ve znamení slavnostního předávání cen, jejichž přenos nabídne 26. září také program ČT art. Během třetího festivalového dne nabídne Sladkovského sál opět dvě premiéry, a to Hapka & Horáček: Potměšilí hosté režiséra Patrika Ulricha a Ondřej Havelka – práce všeho druhu v režii Břetislava Rychlíka. Všestranný umělec Ondřej Havelka pak celý festival také završí v sobotu 28. září. Během koncertu se svým orchestrem Melody Makers pozve na jeviště skvělé hosty, zpěvačky Martinu Barta a Rozálii Havelkovou nebo pěvce Adama Plachetku a Aleše Brisceina.

„Změna místa konání je pro Zlatou Prahu opravdu velký milník. Nové prostory ale také přinesou nové zážitky i příležitosti. Těším se zejména na premiéry dokumentů ve Sladkovského sále včetně portrétů právě Ondřeje Havelky či dvojice Hapka–Horáček, na Zlatý parket Zlaté Prahy, kde si mohou lidé zatancovat s hvězdami StarDance, až třeba po návštěvu vynikajícího kanadského režiséra Larryho Weinsteina, který na slavnostním předávání cen osobně od zahraničních kolegů obdrží Cenu EBU a IMZ za mimořádné dílo. A mimochodem, fakt, že si obě organizace vybraly právě Zlatou Prahu jako místo, kde chtějí tuto cenu předávat, vypovídá o prestiži, kterou festival ve světě má,“ říká výkonný ředitel festivalu a ředitel kulturní stanice ČT art Tomáš Motl.


Ocenění pro ty nejlepší

Nejlepší snímky na poli hudební, tančení a divadelní dokumentární tvorby ocení pětičlenná porota celkem pěti cenami. Český křišťál obdrží výherci celkem ve třech kategoriích, dále porota zvolí držitele hlavní ceny Grand Prix Golden Prague a zvláštního uznání se dočká i autor mimořádného uměleckého počinu. Další dvě ocenění rozdávají Česká televize a Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Předsedou poroty je Arild Erikstad, norský producent, místopředseda IMZ a hudební novinář. Dále v porotě zaujmou místo profesionálové z Rakouska, Finska, Německa a samozřejmě Česka, které zastupuje moderátor a publicista Jiří Vejvoda. V rámci festivalu zároveň ministr kultury Martin Baxa udělí medaili Artis Bohemiae Amicis německému producentovi a režisérovi Reineru Moritzovi, loňskému předsedovi mezinárodní poroty, který se soustavně věnuje české hudbě a jejím autorům.


Zlatou Prahu roztančí Zlatý parket

Festival nabídne už tradičně bohatý doprovodný program. Úplně poprvé pak budou mít diváci možnost roztančit Zlatý parket ve Smetanově síni Obecního domu. Večerem bude provázet tanečník a porotce StarDance Jan Tománek, jihoamerickou nespoutanost na parket během první poloviny večera vnesou hvězdní tanečníci Jakub Mazůch, Adriana Mašková, Kateřina Bartuněk Hrstková a Lukáš Bartuněk. Druhou polovinu večera rozhoupou swingové melodie. Na vystoupení taneční skupiny Zig-Zag tap & swing navážou workshopy tanců jako lindy hop nebo balboa.

V programu ale nebude chybět ani setkání s tanečníky StarDance Jakubem Mazůchem, Terezou Pruckovou, Dominikem Vodičkou nebo Lenkou Norou Návorkovou, autogramiáda osobností letošního ročníku taneční soutěže nebo výstava šatů. Ve spolupráci s Národním divadlem je pak divákům k dispozici šest partnerských představení. Poslední den festivalu nabídne celkem čtyři komentované prohlídky Obecního domu.

Příznivci televizních pořadů se mohou bezplatně registrovat na všechny filmové večery, navštívit videotéku v prostorách Obecního domu nebo sledovat festivalové snímky on-line. Celý program a veškeré informace jsou k dispozici na webových stránkách Zlaté Prahy.


61. ročník Zlaté Prahy v číslech:

- počet soutěžních snímků: 88
- kategorie dokumentů: 32
- kategorie koncertů: 29
- kategorie záznamů inscenačního umění: 27
- nejdelší soutěžní film: Dialogues des Carmélites (190 minut, Itálie)
- nejkratší soutěžní film: Soundtrack of Arts 2: Goya – Mondrian – Madonna (27 minut, Německo)
- délka soutěžních filmů: 8 076 minut
- průměrná délka soutěžních filmů: 92 minut
- nejvzdálenější země, ze které dorazil snímek: Japonsko (8 918 km)
- počet televizních a filmových produkcí, které přihlásily filmy: 49
- země, ze které bylo přihlášeno nejvíce filmů: Německo (23)
- celkový počet zemí, které film přihlásily: 21


Tiskové oddělení České televize, 17. 9. 2024


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.09.2024 • Tlačová informácia zo zasadnutia Rady pre mediálne služby dňa 11. 9. 2024 včera
16.09.2024 • Tisková zpráva z 13. zasedání RRTV, konaného dne 10. 9. 2024
12.09.2024 • Asociace komerčních televizí uzavřela dohodu s provozovateli úložiště eDisk
02.09.2024 • Slovenský rozhlas si pripomenul 15. výročie vysielania dopravného spravodajstva Zelená vlna
01.09.2024 • Pět pořadů a projektů České televize se bude ucházet o „evropské Oscary“
30.08.2024 • Tisková zpráva z 12. zasedání RRTV, konaného dne 27. 8. 2023

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist