Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 16.10.2024 - 02:24:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Starty satelitů v roce 2024

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 26.09.2024


Zlaté časy satelitního podnikání jsou dávno pryč. Pokles je patrný především u vysílání televizních a rozhlasových stanic pro koncové klienty. Vzhledem k tomu je pro provozovatele obtížné, aby mohli obnovit své stárnoucí satelitní flotily. I přesto už bylo a ještě bude, v roce 2024 vyneseno několik družic.


Plně obsazené satelity - to bylo kdysi. V současnosti satelitní provozovatelé trvale ztrácejí své klienty kvůli výkonným optickým rozvodům a streamování. Příkladů toho je dost. Tak např. zahraniční poskytovatelé placené televize, kteří přešli na streamovací platformy. Totéž se týká i malých a nových televizních stanic, kteří by satelitní vysílání nedokázali ufinancovat. V Německu k nim patří m. j. několik bavorských lokálních stanic a různé FAST kanály (Free Ad-supported Streaming TV - bezplatná streamovací televize s podporou reklamy).

Dále došlo ke snížení podnikatelských aktivit v oblasti přenosu televizního signálu. Zahraniční zpravodajové a reportéři častěji využívají už jen chytré mobilní telefony, např. pro své živé vstupy ve velkých zpravodajských pořadech. Všichni jsme již někdy viděli silné kolísání kvality obrazu a stále opakující se výpadky signálu, které jsou s tím spojené. Dříve by to bylo u úspěšně zavedených televizních stanic nepřípustné. Satelitních provozovatelů by se také mohla dotknout nedostatečná poptávka po vysílacích kapacitách ve velmi vysokém rozlišení (UHD). Až na několik málo výjimek nyní najdeme pořady ve velmi vysokém rozlišení jen na streamovacích platformách, avšak ani tady nejsou v podobě lineárních televizních kanálů.

Životnost satelitu činí asi 15 let. V principu je to, že družice se blíží ke konci životnosti, odůvodněné vyčerpáním přepravovaného paliva. Je potřebné, aby byla udržena na své pozici. Protože země nemá dokonalý tvar koule, geostacionární satelity mají tendenci, aby se pohybovaly zvolna, ale jistě východním směrem. Tím jsou třeba stále opakující se korekce oběžné dráhy. Poněvadž satelity obvykle jsou i na konci své životnosti technicky ještě v pořádku, snaží se je udržet v provozu, dokud je to jen nějak možné. Toho lze například dosáhnout tak, že se omezí korekce oběžné dráhy na nezbytně nutné. Také na evropské satelitní obloze najdeme extrémní příklady, jak se dá prodloužit doba provozu satelitu.

Tak např. družice Astra 5B umístěná na orbitální pozici 31,5° východně byla přesunuta na pozici 23,5° východně, kde teď jako Astra 3C podporuje satelit Astra 3B vypuštěný v roce 2010. Astra 3B dosáhne své plánované doby životnosti v roce 2025. Astra 3C je o čtyři roky mladší a poskytuje důležitou pozici m. j. pro „domácí“ platformu M7/Skylink na přechodné období alespoň tří let.

Většina satelitů disponuje několika zónami ozáření. To neznamená nic jiného, že většinou nemůžeme sledovat všechny kanály vysílané na satelitech, a to ani s velmi velkou parabolickou anténou. Také bychom měli mít na paměti, že na exotických satelitech můžeme objevit i mnoho rozhlasových programů, které nás rovněž mohou ponořit do zcela nových světů. Vyplatí se tedy to, že některá přijímací zařízení (komplety) lze rozšířit o další parabolu. Ať už jsou paraboly pevně nasměrovány na zajímavé družice nebo jsme se rozhodli pro antény multifeed nebo s rotátorem. I když zlatá léta satelitního věku již uplynula, i nadále tak mají družice svoji oprávněnost. V nadcházejících letech jich však bude méně a jejich oblast využití se změní. Pro nás DXery je ale jisté, že ještě i v budoucnosti nám satelitní svět může mnoho nabídnout.


Nové družice

Pro rok 2024 bylo oznámeno devatenáct startů satelitů. Jen u sedmi je známé jejich budoucí umístění. Čtyři z nich připadají na segment geostacionární oběžné dráhy, který je nám přístupný (viditelný). Jenže by toho mohlo být více. Vždy je třeba počítat s nejedním překvapením.


Astra 1P a Astra 1Q na orbitální pozici 19,2° východně

Pro nás byl nejdůležitější start roku 2024 družice Astra 1P ve čtvrtek 20. 6. 2024 raketou Falcon 9 společnosti SpaceX z mysu Canaveral na Floridě, základny Vesmírných sil USA. Satelit v pásmu Ku rozšíří a posílí hlavní evropskou orbitální pozici lucemburského satelitního operátora SES. Uvedení do komerčního provozu družice se očekává od jara roku 2025. Satelit, dodaný společností Thales Alenia Space je založen na plně elektrické platformě Spacebus NEO a disponuje osmdesáti transpondery umožňující přenášet pět set televizních kanálů ve vysokém rozlišení. Jedná se o nejvýkonnější družici, která bude provozovaná na orbitální pozici 19,2° východně, plynule nahradí stávající čtyři satelity na orbitální pozici a bude pokračovat ve své misi poskytování služeb pro 119 miliónů domácností s televizorem.

Asi počátkem roku 2025 bude ještě vynesena i družice Astra 1Q. Oba nové satelity mají nahradit čtyři stávající na orbitální pozici 19,2° východně. Družice Astra 1KR, Astra 1L a Astra 1M, které byly vyneseny v letech 2006, 2007 a 2008 již překročily svoji plánovanou životnost - vždy patnácti let - až o tři roky. Jen družice Astra 1N, která byla vynesena v roce 2011, dosáhne plánovanou životnost teprve v roce 2026.


Eutelsat 36D na orbitální pozici 36° východně

Družice Eutelsat 36D již byla vynesena a to dne 30. 3. 2024 nosnou raketou Falcon 9 z mysu Canaveral. Bude umístěna na orbitální pozici společně se satelity Eutelsat 36B a Eutelsat 36C. Tato pozice je pro nás zajímavá, protože z ní můžeme přijímat některé exotické programy. Družice Eutelsat 36D má disponovat sedmdesáti nebo sedmdesáti osmi transpondery v pásmu Ku.


Türksat 6A na orbitální pozici 42° východně

Novou družici Türksat 6A vynesla 8. 7. 2024 nosná raketa Falcon 9 z mysu Canaveral. Má posílit orbitální pozici 42° východně, kde se už nachází tři družice Türksat. Jaké úkoly satelit Türksat 6A převezme, je otázkou. Družice Türksat 3A, která byla vynesena v roce 2008 by sice mohla být potenciální kandidátem na nahrazení, avšak se nachází vedle družice Türksat 4A, která je ve vesmíru deset let i satelitu Türksat 5B, který byl vynesen na oběžnou dráhu teprve na konci roku 2021. Na tomto satelitu jsou nyní v provozu pouhé dva transpondery. Je docela možné, že satelity mají na palubě i vojenský náklad, o kterém ovšem není veřejnost informována. Družice Türksat 6A má dvacet transponderů v pásmu Ku a další v pásmu Ka. Dále je vybavena vysílacími kapacitami v pásmu Q, v rozsahu kmitočtů od 33 GHz do 50 GHz a v pásmu V, které se rozprostírá od 40 GHz do 75 GHz.


Družice Intelsat 901 na orbitální pozici 27,5° západně

Družice byla vynesena v roce 2001. Byla plánována pro provozní dobu třinácti let. V srpnu 2020 byl na ní napojen tzv. pohonný satelit s typovým označením MEV-1. Ten má jen pohonnou jednotku a žádný technický náklad (tranponder). Satelit MEV-1 byl podepřen manipulačním ramenem do pohonné jednotky družice Intelsat 901, takže mezi oběma bylo vytvořeno pevné spojení. Zásoba paliva satelitu MEV-1 by měla udržet družici Intelsat 901 v provozu alespoň do roku 2025. V dubnu roku 2021 byla družice Intelsat 10-02 na orbitální pozici 1° západně, vynesená v roce 2004, také vybavená dodatečnou pohonnou jednotkou, MEV-2. S ní bude satelit v provozu do roku 2026.


Paksat MM1 na orbitální pozici 38,2° východně

Družice Paksat MM1 byla již úspěšně vynesena dne 30. 5. 2024 z čínského střediska pro vypuštění satelitů Xichang. Její služby mají být dostupné na konci srpna 2024. Byla umístěna na orbitální pozici 38,2° východně. Satelit disponuje dvaceti transpondery v pásmu Ku, třinácti transpondery v pásmu Ka a deseti transpondery v pásmu C. Minimálně transpondery v pásmu C družice Paksat MM1R by mělo být možné přijímat i v našich zeměpisných šířkách, alespoň pro DXery s vhodným vybavením.


Omansat 1

Zajímavým satelitem by mohl být Omansat 1. Z internetové stránky provozovatele lze zjistit, že satelit bude vynesen brzy v následujících měsících. Dále se dozvíme, že satelit by měl mít několik úzkých zón ozáření v pásmu Ka, které umožní vícenásobné využití kmitočtového spektra. O zóně ozáření jsou jen neurčité informace. Měla by být jen regionální. Ale existuje i možnost, že by byly pokryté signálem sousední země. Na druhé straně se uvádí, že družice Omansat 1 bude dostupná ve všech důležitých regionech pro Omán. Podle hrubé mapy zóny ozáření by satelit mohl pokrýt signálem i velkou část Evropy a Afriky. K plánované orbitální pozici internetová stránka pouze uvádí, že bude prvotřídní s dobrým příjmem v cílové oblasti. Může tím být myšlena oblast kolem orbitální pozice 26° východně? Podle samotného okruhu viditelnosti z geostacionární oběžné dráhy by to mohla být i jakákoliv jiná pozice do asi 50° východně.


Družice G-Sat

G-Sat jsou indické komunikační satelity. Většina družic G-Sat se nachází mimo náš východní okruh viditelnosti. Alespoň orbitální pozici 83° východně, kde tři družice G-Sat poskytují své služby, můžeme ve střední Evropě při optimálních topografických podmínkách právě ještě dosáhnout (přijímat). Tato orbitální pozice má být posílena družicí G-Sat 32, která bude vynesena na konci roku 2024. Satelit G-Sat 20 je sice plánován pro orbitální pozici 55° východně, na které jsou již dvě družice G-Sat, avšak by měl být využíván především pro datové služby. Vynesení satelitu G-Sat 20 je nyní plánováno na 31. 8. 2024 z mysu Canaveral nosnou raketou Falcon 9. Jde o družici pro pásmo Ka s osmdesáti úzkými zónami ozáření. I když dosud nejsou známé žádné zóny ozáření, je možné předpokládat, že ve střední Evropě nebude možné přijímat vysílání z družice G-Sat 20.

O čtyřech dalších satelitech G-Sat 22, G-Sat 23, G-Sat 7C a G-Sat 7R, které budou vyneseny od června 2024, není téměř nic známo. Poslední dva uvedené je však možné připisovat indickému námořnictvu. Tak je zřejmé, že družice G-Sat se už dávno nevyužívají jen pro televizní vysílání a civilní přenosy dat.


Intelsat 42 a Intelsat 43

V roce 2024 nebo 2025 mají být vyneseny raketou Falcon 9 z Floridy i obě družice Intelsat 42 a Intelsat 43. Pro jaké orbitální pozice jsou plánované, ještě není známo. K dispozici je však několik potenciálních kandidátů. Především orbitální pozice 27,5° západně, kterou Intelsat využívá od roku 1965. Tady je aktuálně zaparkovaná družice Intelsat 901, která se postupně blíží ke konci své, již prodloužené životnosti.
Dále by se nabízela pro výměnu družice Intelsat 14 na orbitální pozici 45° západně. Satelit, vynesený v roce 2009, sice primárně pokrývá televizním signálem Jižní Ameriku, disponuje však i evropským svazkem. Také satelity Intelsat 10-02 na orbitální pozici 1° západně a Intelsat 20 na pozici 68,5° východně by m. j. byly možnými kandidáty.


ViaSat-3 EMEA

O družici ViaSat-3 je známo jen velmi málo. Satelit má být vynesen na konci roku 2024 a je součástí celosvětové sítě složené ze tří družic pro pásmo Ka, které mají poskytovat širokopásmové propojení s rychlostmi více než 100 MBit/s m. j. pro domácnosti, komerční a státní letadla, vlády a ozbrojené síly. Přesná orbitální pozice družice ViaSat-3 ještě nebyla sdělena. Avšak její oblast použití je velmi pravděpodobně určena jejím dodatečným označením EMEA. To znamená Evropa, Střední východ a Afrika. Satelit ViaSat-3 má vynést do vesmíru raketa Ariane 64 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.


S využitím zdroje: Thomas Riegler a Felix Ritter, Digitalfernsehen, 8. 8. 2024, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.09.2024 • Televize z Izraele a Palestiny: Jak a kde je přijímat?
23.09.2024 • Eutelsat Group si zabezpečuje další starty raket v nové smlouvě s Mitsubishi Heavy Industries
15.09.2024 • Společnost Eutelsat byla vybrána sítí TVPlus pro rozsáhlé vysílací služby v Austrálii a na Novém Zélandu
30.08.2024 • US Open naplno na Eurosportu a Maxu
23.08.2024 • Eutelsat a Cable Color obnovují dlouhodobou smlouvu pro vysílací služby v Latinské Americe
09.08.2024 • United Group optimalizuje vysílací aktivity na hlavních DTH pozicích společnosti Eutelsat - Eutelsat 16A a Hot Bird k maximálnímu pokrytí diváků

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Děkuji za zajímavý článek 

28.09.2024 16:47 • ® jimmy
Děkuji za zajímavý článek
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist