Televize z Izraele a Palestiny: Jak a kde je přijímat?
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 25.09.2024
Televize z Izraele a Palestiny se opět dostává do naší pozornosti, alespoň od konfliktu v Gaze. Jak lze přijímat televizní programy obou zemí? Válka už dávno není jen na bitevním poli, ale také se vede na mediální frontě. Proto je těžké odlišit pravdu od válečné propagandy. Vždy je to vina někoho jiného, uvádí se shodně v médiích, bez ohledu na válečné bojiště.


Televize z Izraele a Palestiny je bez jazykových znalostí jen informativní

Od října 2023 naše pozornost směřuje na krizovou oblast mezi Izraelem a Palestinou. Ve zpravodajství našich stanic je nám často nabídnut jen přehled dění přímo z místa. Často velmi málo, aby bylo možné si učinit vlastní představu. V takových případech je výhodou, když sami můžeme sledovat televizní stanice bojujících stran. K tomu nutně nemusíme mít příslušné jazykové znalosti, jako v případě Izraele a Palestiny hebrejštiny a arabštiny. Už to, co nám samotné obrázky zprostředkovávají, mnohé vypovídá a pomáhá nám, abychom alespoň o něco lépe porozuměli všednímu životu a situaci ve válečné oblasti. I když obrázky nejsou hezké a věříme, že od stanic z regionu brzy opět uvidíme klidnější záběry. V tomto příspěvku si ukážeme, jak je možné uvedené kanály přijímat.


Televize z Palestiny

Palestinské televizní programy vysílají ze satelitu Badr 8 umístěném na orbitální pozici 26° východně ve svazku EMENA (EMENA = Europe, Middle East and North Africa). Ten pokrývá nejen Střední východ a severní Afriku, nýbrž i velkou část Evropy. Ve střední Evropě jej lze dobře přijímat s průměrem paraboly cca od 90 cm (a dokonce i o něco méně, pokud nebudeme mít rezervu na nepříznivé povětrnostní podmínky). Palestinské programy lze přijímat na transponder č. 13 providera Palsat, frekvence: 11,958 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 27500 kSymb/s, FEC: 3/4, norma: DVB-S2/8PSK. Tady najdeme šest kanálů ve vysokém rozlišení (HD): Palestine TV, Musawa, Palestina Mobasher, Palestina Edu, Awdeeh a Palestine Sport, z nich pět (bez Sportu) dodatečně vysílá i ve standardním rozlišení (SD). Transponder dále obsahuje tzv. přenosový kanál Palestine TV feeds a dva rozhlasové programy: Voice of Palestine a Radio Mawtiny .


Televize ve válečném režimu

Nutno ale podotknout, že již delší dobu na palestinských kanálech nevysílá běžná televize. Místo toho najdeme na Palestine TV, Musawa, Palestine Sport a Palestine Mobasher společný program s trvalým zpravodajstvím o aktuální situaci v regionu. V tzv. systému dělené obrazovky můžeme vidět např. zpravodaje, kteří vyslovují své hodnocení k současné situaci. Přitom můžeme sledovat, jak se právě ohnivé koule, tedy nepřátelské střely, pohybují po obloze a dopadají v dálce. Ve třetím obrázku jsme svědky živé pouliční scény. Stejný záběr můžeme sledovat na celé obrazovce i na přenosovém kanálu. Pravděpodobně bylo záměrem, aby se s kamerou instalovanou na balkóně živě zachytily další raketové útoky.

Na televizní stanici Awdeh je vysílán alternativní program. Se základními informacemi a analýzami válečných událostí však i na tomto kanále zůstávají věrní všudypřítomnému dominantnímu tématu. Kromě toho, kdy se můžeme domnívat, že se jedná o jednostranné zpravodajství, nám ukázané záběry zprostředkovávají mnohé o každodenním válečném dění. Zničené budovy a infrastruktura, zoufalí lidé, když jejich obživa během několika málo okamžiků byla zničena, mrtví a všechno to utrpení spojené s válkou můžeme sledovat nejen na palestinských stanicích. Staly se součástí každodenního života i na všech jiných válečných bojištích po celém světě.

Tak jako i na stanicích z jiných ohnisek konfliktů můžeme vyčíst z výrazu tváře lidí především beznaděj. Při rozumném pohledu je prostě tak, že Palestinec na ulici nechtěl válku o nic víc než Izraelec, třeba jen o několik kilometrů dále. Stejné konstatování se dá přenést m. j. na Ukrajinu, Rusko nebo tam, kde jinde ve světě se právě bojuje. V podstatě lidé chtějí žít jen v klidu a míru. Války byly a budou vždy vyhlašovány jen několika vládci. Platit za to potom mohou statisíce nebo dokonce milióny.

Nakonec zůstává s nezměněným programovým schématem jen naučný kanál Palestine Edu. Přebírá tak úlohu školy a např. vyučuje matematiku, zatímco dospělí sledují s úzkostnými pohledy oblohu.


Zábava?

Zábavné prvky palestinská televize nenabízí. Ty však přichází do Pásma Gazy terestricky s televizí z Egypta nebo z arabské satelitní pozice 26° východně s mnoha televizními kanály z celého arabského světa.


Televize z Izraele

Izraelské televizní programy využívají blízkovýchodní svazek na satelitech Amos 3 a nový Amos 7, umístěných na orbitální pozici 4° západně, který lze ve střední Evropě přijímat jen s anténami o velmi velkém průměru. Zveřejněná zóna ozáření zohledňuje jen příjem s malými parabolickými anténami a končí zónou s 48 dBW, která dosahuje jen po Kypr. Tam stačí paraboly o průměru asi 75 cm. Ve střední Evropě jsou ovšem zapotřebí nesrovnatelně větší antény, cca od průměru 3 metry výše.

Nejsilnější je kmitočet 11,035 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 3625 kSymb/s, FEC: 2/3, norma: DVB-S2/8PSK, kde vysílají státní televizní kanály KAN 11 a MAKAN 33. Na tomto transponderu také vysílá osm rozhlasových programů: Kan Tarbut, Kan Bet, Kan Gimmel, Rádio Makan, Kan Reka, Kan Kol HaMusica, Kan Moreshet a Kan 88. Zatímco kanál KAN 11 se tematicky zaměřuje hlavně na zpravodajství týkající se válečného dění v Pásmu Gazy, na kanále MAKAN 33 najdeme i zábavné formáty. Zvláštní je to, že jsou opatřeny hebrejskými a arabskými titulky. Mnohem jednodušší je však přijímat státní izraelské stanice KAN 11 a MAKAN 33 pomocí tzv. živého streamování na internetové stránce https://www.kan.org.il/live, kde je ovšem geoblokace a je nutné VPN přesměrování. Aktuální informace lze získat i na oficiální stránce KAN na http://www.kan.org.il/lobby/news.


Další kmitočty v blízkovýchodním svazku

Blízkovýchodní svazek (Middle East Beam) se hlavně využívá pro vysílání izraelského placeného televizního paketu Yes. Na několika kmitočtech navíc vysílají i nekódované programy. Kmitočet 11,071 GHz, horizontální polarizace, SR: 3702 kSymb/s, FEC: 3/4, norma: DVB-S/QPSK lze přijímat o něco hůře s hodnotou téměř 10 dB. Pro nás je ale tento transponder nepodstatný, protože je obsazen jen dvěma náboženskými kanály z USA – SBN International a The Word Network, které můžeme přijímat s dostatečnou výkonovou rezervou z jiných družic (např. z Astra 2G, Astra1N, Hot Bird 13G, Thor 5, Hispasat 30W-5 a i jinde).

Sousední transponder s kmitočtem 11,091 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 4500 kSymb/s, FEC: 1/2, norma DVB-S/QPSK je nejslabší v našem místě příjmu i s parabolou o průměru 4,5 m, kde lze přijímat kmitočty blízkovýchodního svazku s volně šířenými (FTA) programy z orbitální pozice 4° západně. Tady můžeme přijímat dvě náboženské stanice: Middle East TV (Televize Blízkého východu), zkráceně METV z Kypru a It’s Supernatural Network (to je supernaturalistická, mysteriózní síť) z USA, tedy nic ze zpravodajství o konfliktu v této oblasti.


Co nabízí televize z Izraele a Palestiny?

Televize z Izraele a Palestiny nám umožňují, abychom si učinili bezprostřední představu o aktuálním dění. Nestranné a objektivní zpravodajství ovšem nemůžeme očekávat. Alespoň palestinské kanály lze snadno přijímat ze satelitu, to se ale vůbec netýká izraelských kanálů. Tady většinou zůstává jen alternativa příjmu tzv. živého streamování izraelské televize.


S využitím zdroje: Thomas Riegler a Felix Ritter, DigitalFernsehen, 7. 8. 2024, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/31059/televize-z-izraele-a-palestiny-jak-a-kde-je-prijimat/