Vaše dávka zábavného poznávání na Prima ZOOM
Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima Přidané: 22.09.2024
Poznávejte svět s Prima ZOOM ve 39. týdnu! Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás Putování po řeckých ostrovech; překvapí nečekaný souboj Krokodýli proti žralokům; poznáte Žraločí superschopnosti; vezmeme vás do ráje – Viktoriiny vodopády: Africká rajská zahrada; uchvátí vás Keltové z Normandie a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

23. 9., 21.00 hod. – Putování po řeckých ostrovech (1. díl)

Vydejte se na zábavné putování po řeckých ostrovech ve stejnojmenném seriálu, který rozebírá staré antické báje, mýty a legendy. Vyrazíme po stopách slavného Odyssea a díky exkluzivnímu přístupu na aktivní archeologická naleziště odhalíme válečníky z doby bronzové i nebohé rituálně obětované panny. Sledujte napínavé dobrodružství na pozadí dechberoucí překrásné krajiny.


25. 9., 21.00 hod. – Hromadné útoky v přírodě (Mocní a krotcí)

Poznejte nejlepší smečky lovců na světě, kteří spolupracují na polapení kořisti. Od ikonického šedého vlka až po nečekanou spolupráci mezi lidmi a delfíny, to jsou dravci ve své nejvynalézavější a nejmazanější podobě.


26. 9., 22.00 hod. – Krokodýli proti žralokům

Po celém světě dochází k dosud nevídaným přírodním jevům. Krokodýli a aligátoři pronikají hluboko do žraločích teritorií. Protože zprávy o jejich krvavých střetech neustále přibývají, vědci se vyzbrojili kamerami a vyrazili do zóny smrti. Zjistěte spolu s nimi, co se stane, když se dva nejnebezpečnější predátoři na světě nemilosrdně pustí do sebe.


27. 9., 20.00 hod. – Žraločí superschopnosti

Když se dnes vydáte na pláž, může vás tam čekat velké překvapení. Létající drony zásadně mění všechno, co jsme si až dosud mysleli, že víme o žralocích. A víte, co je opravdu zarážející? No přece to, že mnoho žraloků žije mnohem blíže našeho pobřeží, než si dokážeme představit. Nastal čas pořádně se ohlédnout přes rameno. Největší dravec oceánů je možná přímo za vámi.


27. 9., 21.00 hod. – Pod hladinou moře (Rodičovství)

Vydejte se prozkoumat fascinující svět mořských živočichů. Některé druhy jsou oddanými rodiči, kteří o svá mláďata pečují několik měsíců či let. Jiné druhy ale svým potomkům žádnou péči nevěnují. Moře pokrývají více než 70 % povrchu naší planety a jsou plná všemožných predátorů. Jediným důvodem, proč v tomto nehostinném prostředí vyrážet na cestu přes oceán, je přežití druhu.

Samci sépie svádějí u pobřeží Austrálie souboj o to, kdo bude mít možnost zplodit potomka. Čeká je už jen několik měsíců života a šance na rozmnožení se naskytne jen jednou za život. Samců je asi 7x více než samic, musí proto na samice zapůsobit. To ale není snadné, samice odmítají až 70 % nabídek samců. Když jsou námluvy úspěšné, pár se hlavami spáří. Spojí se chapadly a samec vloží své spermie do lůžka pod nosem samice, ta je uchová do doby, než budou připravena její vajíčka k oplodnění. Do té doby se ale samička bude pářit i s dalšími partnery, kteří se budou snažit sperma svého předchůdce vypláchnout. Úspěšný tak zpravidla bývá jen poslední partner.

Chobotnice se při hledání partnera musí mít na pozoru. Samci hrozí, že by ho samice mohla sníst. Chobotnice jsou ke svému druhu nedůvěřivé, sbližují se pouze kvůli spáření. Jedno z 8 chapadel

slouží jako rozmnožovací orgán. Některé druhy chobotnic mohou obětovat své pářící rameno, aby si zachránily život. Hlavonožci se jako jedni z mála mořských živočichů rozmnožují přes fyzický kontakt. Patří mezi semelparní živočichy, což znamená, že se páří pouze jednou za život. Samci sépie bobtailové se chtějí pářit za každou cenu, se samičkou jsou tak v těsném uchopení, které vydrží až 3 hodiny. Celý akt je pro ně tak náročný, že na vzpamatování potřebují 30 minut, než mohou zase plavat. Stávají se tak snadnou kořistí pro predátory.

I rozmnožování mořských korýšů je zajímavou podívanou. Například samec velekraba japonského je velmi majetnický, pokud najde dokonalou partnerku. Chytí ji a nosí s sebou. K páření totiž může dojít až po sezónním svlékání, kdy schránka krabů ještě není ztvrdlá. Drobná ryba se jménem vřeténka mandarín je jedním ze dvou druhů živočichů, který si umí vyrobit vlastní odstín modré. Pokud zaujme samičku, ta mu vyjádří náklonnost tím, že se k němu připojí a společně budou plout vzhůru vodním sloupcem, až společně vypustí oblak jiker a spermií. Čtverzubec běloskvrnný láká samičku tím, že v mořském dně vyrývá kruhový obrazec.

Mnoho dalších druhů ale nemusí vynakládat takové úsilí na získání partnera. Některé se vyvinuly tak, že mohou měnit své pohlaví podle aktuální potřeby. Ploskozubcovití začínají svůj život jako samice s hladkou a tmavou barvou kůže. Když dojdou do pohlavní dospělosti, největší ryby se změní na samce, aby bylo zabezpečeno rozmnožování. Klauni to mají naopak, všichni začínají jako samci a v době páření se větší ryby změní na samice. Vytvoří pár, ve kterém žijí celý život. Pokud samice umře, samec se změní na samici, aby přilákal nového partnera.

Žraloci velmi agresivně pronásledují potenciální partnerky. Když samec dostihne samici, zaboří jí zuby do boku, aby mu nemohla utéct. Do půl roku může samice porodit až 8 mláďat. Tento proces opakují žraloci každé 2 roky. Při páření se trápí i rypouši sloní. Dvakrát ročně vylézají rypouši na souš, aby svlékli svou kůži a spářili se. Samci na pláž vylézají dříve, aby svedli boj o dominanci. Vítěz získá výhradní právo na rozmnožování. Samci v době páření neloví, aby nepřišli o své postavení. Čerpají energii z tukových zásob a ztratí asi 1/3 své hmotnosti.


28. 9., 20.00 hod. – Viktoriiny vodopády: Africká rajská zahrada

Můžete je zahlédnout ze vzdálenosti až 30 kilometrů. Vypadají jako bublající sopka, která je připravená každou chvíli vybuchnout. Jako žhavý oblak, který stoupá z hlubin země. To jsou slavné a ikonické Viktoriiny vodopády při pohledu za východu slunce. Ne nadarmo jim místní obyvatelé přezdívají „hromový kouř“. Impozantní a naprosto nezapomenutelná podívaná je ještě větším zážitkem, když nastane období sucha. Zatímco jinde je všechno suché, těsně nad vodopády se rozprostírá nedotčený ostrov bohaté zeleně. Právě tam míří stáda slonů migrujících ze 100 kilometrů vzdáleného národního parku Hwange. A když přeplouvají z jednoho ostrova na druhý, pozorovatelé žasnou – sloni ve vodách široké řeky Zambezi vypadají jako nádherná šňůra perel. Nenechte si to ujít!


28. 9., 22.00 hod. – Keltové z Normandie

Revoluční archeologické nálezy na jedné pláži na pobřeží Normandie přinutí experty, aby se ponořili hluboko do historie keltské civilizace. A ne ledajaké. To, co zjišťují, se naprosto liší od všeho, co známé o starověkých Galech. Nedotčené písky pomalu, ale jistě ustupují a pod nimi se postupně vynořují dobře zachované pozůstatky minulosti. Ale dobře sehraný tým zkušených archeologů musí postupovat rychle. Hrozí, že mořská eroze nenávratně vymaže z dějin poslední stopy po tajuplných místních obyvatelích, kteří tady žili v období mezi druhým a prvním stoletím před naším letopočtem. Archeologická detektivka pokračuje a krůček za krůčkem odhaluje, jakým způsobem tato pobřežní společnost žila, ale i co ji spojovalo s kulturami na pobřežích Středozemního moře, nebo dokonce na ostrově odnedávna známém jako Británie. Odhalte tajemství lidu z písečných dun v tomto strhujícím historickém dokumentárním filmu.


28. 9., 23.00 hod. – Zrod impérií: Tichomoří (Starověcí mořeplavci)

Na první pohled idylické tichomořské ostrovy byly po staletí krvavým dějištěm bojů a dramatických událostí. Přehnaly se přes ně války. Staly se centrem nevraživého koloniálního soupeření mezi Francií a Velkou Británii. A dokonce i místem, kde docházelo ke kontroverzním francouzským a americkým jaderným zkouškám. Právě na těchto rozbouřených ostrovech se zrodilo jedno méně známé impérium. Domorodé austronéské a polynéské kmeny mezi sebou po staletí nemilosrdně bojovaly. Po úspěšném dobytí území se dokonce vítězové někdy uchýlili k tomu, že poražené snědli. Ale tento dlouhodobý status quo se navždy změnilo, když v 18. století začaly velké evropské námořní mocnosti podnikat „objevitelské cesty“. Jejich cíl: zanést do map dosud nepoznané kontinenty. Jejich výpravy byly obvykle líčeny jako velkolepé vědecké a přírodovědné události. Jenže ve skutečnosti během nich docházelo k tomu, že Evropané zavlekli do Tichomoří smrtelné nemoci. S vyspělejšími zbraněmi také bez skrupulí utlačovali původní obyvatele a nemilosrdně okupovali jejich území. Dějiny těchto dnešních snových destinací jsou doopravdy bouřlivé. Sledujte jejich napínavé zvraty v tomto dokumentárním filmu ze série Zrod impérií.


29. 9., 22.00 hod. – Historie německých tanků

V každém válečném střetu jsou rozhodujícími faktory palebná síla a dostatečná mobilita. A právě v tom patří tanky vyrobené v Německu k nejnebezpečnějším a nejúčinnějším zbraním na světě. Platí to dnes a platilo to už před sto lety, kdy tanky teprve vyjely na bojiště, aby se zapsaly do dějin moderního válečnictví. Je to už více než sto let, co Britové vyslali do boje úplně novou a dosud nevídanou zbraň. Tank se zrodil na krvavých bojištích první světové války, kde se představil jako nezastavitelná a ničivá zbraň. Proti ocelovým monstrům, která se na ně hnala na těžkotonážních pásech, neměli nepřátelé žádnou šanci. A proto Němci odpověděli vlastním rychle vyvinutým bojovým vozidlem s označením A7V. Vývoj nové moderní zbraně se rozjel naplno a postupně vznikaly další a stále výkonnější typy: nechvalně proslulé tanky Panther a Tiger měly pomoci Wehrmachtu zvítězit nad Sovětským svazem. I když byly zastaveny, deset let po skončení druhé světové války začalo Německo znovu zbrojit. A zkonstruovalo nejnovější generaci bitevních tanků Leopard. Průběžně modernizovaný typ, který dnes nese označení Leopard 2, kombinuje mohutné pancéřování, impozantní palebnou sílu, rychlost a pohyblivost takovým způsobem, že se právem řadí mezi nejlepší bojové tanky světa. Chcete ho vidět zblízka?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 16. 9. 2024





 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/31061/vase-davka-zabavneho-poznavani-na-prima-zoom/