NASA TV končí se satelitním vysíláním v Evropě
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 04.10.2024
Stanice NASA TV mnoho let provázela všechny zájemce o vesmír. Na družici Hot Bird, na orbitální pozici 13° východně dokonce dvěma volně přijímatelnými kanály ve vysokém (HD) a ve velmi vysokém rozlišení (UHD). S tím je nyní na satelitu definitivní konec. Již dříve bylo ukončeno vysílání NASA TV UHD a nyní se ukončení vysílání týká NASA TV HD na satelitu Hot Bird 13E, na orbitální pozici 13° východně.


Stanice NASA TV se satelitním vysíláním v Evropě zcela rozloučila. Např. ani ze satelitu Thor 7 ze skandinávské orbitální pozice 0,8° západně určené pro přímý satelitní příjem už není možné přijímat NASA TV. Na bývalé pozici na transponderu: č. 34, kmitočet: 12,360 GHz, horizontální polarizace, Symbol Rate: 30000 kSymb/s, FEC: 3/4, norma DVB-S2/8PSK; HEVC/UHDje je nyní už jen testovací obrazec společnosti Telenor. Už tu není ani informace o ukončení vysílání stanice NASA TV. Satelitní vysílání NASA TV je u nás definitivní historií. Stanice NASA TV se jen přesunula na internet a televizní obsah je dostupný na tzv. streamovací platformě NASA+ na internetové stránce https://plus.nasa.gov/.

Bývalé parametry příjmu NASA TV HD (vysílá se jen informační tabulka): družice Hot Bird 13E, orbitální pozice 13° východně, transponder: č. 111, kmitočet 10,727 GHz, horizontální polarizace (SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK),volné (FTA) vysílání.


S využitím zdroje: Thomas Riegler, Digitalfernsehen.de, 2. 10. 2024, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/31071/nasa-tv-konci-se-satelitnim-vysilanim-v-evrope/